Visita a CÀRITAS de Llucmajor. Entrevista col·lectiva

0

 



L'alumnat d’Àmbit Lingüístic i Social de 3r d’ESO G i el de l’assignatura optativa de 3r Cooperació i serveis a la comunitat férem, el passat dijous 17 de novembre, una visita a Càritas de Llucmajor. Coneguérem de la mà de les voluntàries d’aquesta entitat la feina que realitzen amb persones en situació de vulnerabilitat social al poble, i des d’on preparen la pròxima campanya de recollida d’aliments per a Nadal, amb la qual el nostre institut col·labora des de fa anys.

Per poder conèixer amb més detall la tasca que fan, vàrem entrevistar na Margalida i na Jerònia, dues voluntàries de Càritas. La seva motivació és ajudar les persones en situació vulnerable, recollint aliments i altres productes per donar resposta a les seves necessitats i a les de les seves famílies.


Quan va començar a fer feina Càritas a Llucmajor?

Fa tant d’anys que ja no ens en recordam, des de sempre l'hem coneguda.



Quina és la vostra motivació per ser voluntàries de Càritas?

Per a nosaltres, fer de voluntàries ens fa aprendre molt, perquè així aprofitam el nostre temps lliure fent una feina útil per als altres i millorant la nostra societat. Rebem tant o més com donam.



Com planificau la campanya de recollida d’aliments enguany?

Cada cap de setmana anam a recollir aliments dels centres comercials del poble perquè ajudin a les persones. Amb aquestes donacions abastim de productes de primera necessitat la botiga que tenim a Càritas (l'anomenam "economat") on, a través dels serveis socials, vénen persones que ho necessiten a recollir els productes cada setmana. Per la campanya de Nadal posarem punts de recollida, també, a les escoles i a l'institut.



Com funciona la “botiga” (l’economat) de Càritas, on els usuaris poden obtenir els productes que han de menester?

A cada prestatgeria tenim diferents productes intercanviables per punts (aquest era el sistema abans de la pandèmia, i el volem recuperar), i a l’hora de l’entrega els usuaris intercanviaven el menjar pels punts. Des de la pandèmia preparam nosaltres bosses amb diferents productes que les persones recullen periòdicament a través de la finestra que dóna al carrer.



De quina forma poden col·laborar les famílies des del centre amb la campanya de recollida de Nadal?

Duent productes d'alimentació i higiene, i també juguetes en bon estat, al punt de recollida de l'escola o institut..



Quins aliments, productes o coses són més necessaris?

Els aliments, productes o coses més necessaris són els següents: arròs, llet, oli, sopa, llegums, bolquers, paper de vàter, detergent, tonyina, productes de neteja, sucre i sal.



Són el mateixos que l’any passat?

Sí,perquè són els essencials: menjar, productes d’higiene… i per Nadal recollim també torró i galetes, coses que són menys essencials però més típiques d’aquestes festes.



A qui arriben els aliments recollits? Com són els usuaris de Càritas i quin nombre de famílies hi ha?

Gent que necessita i, sobretot, les grans famílies nombroses. Hi ha en total unes 25 famílies.



Heu notat qualque canvi en el perfil o tipus de persones que necessiten ajuda, en els darrers anys?

Sí, perquè ha vengut molta gent de fora que abans no hi eren, i necessiten ajuda fins que troben una feina i poden obtenir recursos pel seu compte. També hi ha gent, estrangers i locals, que no té una feina o té feines mal pagades o de "chapuzillas" i no poden permetre's comprar algunes coses essencials i nosaltres els ajudam.



I aquí s’acaba la nostra entrevista.

Gràcies a na Margalida i a na Jerònia per les seves respostes i per tenir temps per a nosaltres.





Els vàrem fer aquesta entrevista per donar a conèixer millor la feina de Càritas i animar a tota la comunitat educativa a col·laborar activament en la campanya de recollida d’aliments d’enguany, que començarà ben aviat! Animau-vos-hi!


Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris