Juanjo, volem dir-te...

0

"Vares arribar al nostre institut l’any 2013, amb un inici de curs no gaire comú: nosaltres començàvem 1r de batxillerat i una vaga indefinida estava en marxa. Ens arribaren rumors que havies escrit un post a Facebook sobre la marea verda amb milers de m’agrada. Des del primer dia ja fent-te l’interessant, eh... Però les expectatives, finalment, s’acompliren i així vares arribar a les nostres vides, capgirant tot allò que crèiem cert.
Ara sabem que la filosofia no s’acabava quan tancàvem el llibre i que no es limitava a quatre problemes metafísics que discutien una guarda de pensadors tronats. Allò anava de veres, de sortir de la zona de confort i de fer-se preguntes com si tenguéssim quatre anys de nou i tot fossin dubtes. Contagiar aquestes inquietuds a tota una tropa d’adolescents amb el cap a les boires és una tasca per a la qual cal tenir un carisma i una màgia especials; i tu ens vares encoratjar a aconseguir que cadascú fos capaç de trobar la seva manera preferida de menjar-se el món. 

Diuen que un gran mestre és aquell que aporta grans dosis de coneixement, però tu ets molt més que això: la teva lliçó és infinita, perdura més enllà de les aules, més enllà del temps. Vares sembrar dins cada un de nosaltres petites llavors: dubtes, ètica, valors, coneixements, saviesa... i tot això ha crescut i s’ha convertit en el pulmó del nostre ser. 

Potser l’accent llonguet que et feia pronunciar “la mort” com “l’amort” no era pura casualitat, potser ens volies dir, ja llavors, que és l’amor que has deixat dins tots i cada un de nosaltres allò a què ens hem d’aferrar després d’aquesta mort tan injusta. Irònicament, marxant de sobte i sense avisar, ens has donat una altra lliçó: l’única que no ens ha agradat aprendre.
Juanjo, som els petits filòsofs llucmajorers (i algaidins!) i et volem fer arribar l'agraïment de tantes generacions que has transformat i que seguiran creixent gràcies a la teva inspiració. Si pots sentir-nos -i sabem que sí, que tu no te'n vas amb una ventada de tardor-, no pensis que et venim a acomiadar; els adéus no són per sempre i estam convençuts que ens trobarem molt sovint pel camí, perquè un dia un savi ens va ensenyar que la filosofia és pertot arreu si sabem on cercar-la. En estar perduts i obsessionats a trobar una resposta, sabem que només hem de projectar una BATsenyal al cel i llavors tu, des de la teva banyera voladora, ens miraràs amb aquella mirada seductora i ens recordaràs que, de fet, no són les respostes allò que importa, sinó les preguntes. Gràcies de tot cor, t'estimam."       

(fragment del text escrit per alumnes de la promoció de 2015)




"Ahir vespre teníem un escrit redactat on ens acomiadàvem de tu. Pareixia quasi perfecte, tothom havia anat aportant les seves idees, tenia una coherència i hi havia aquelles paraules que realment sentíem, però no era suficient. En aquell moment començàrem a discutir si era un text adequat, si tu voldries un text de comiat amb un to trist,però a la vegada divertit, si realment estàvem escrivint allò per a tu...

Varen començar a sorgir idees, anècdotes: que si sa cadira existia o no, o si era verda; si recordàvem el dia que vares arribar a classe amb la barba tenyida; debatíem si veníem amb capes de superheroi, perquè eres qui aconseguia posar humor  als moments més difícils i moltíssimes més coses, totes relacionades amb els anys viscuts amb tu. El més increïble de tot, és que una vegada més, aconseguires que ens poséssim a discutir per un grup de Whatsapp, com si fóssim un grup de segon de batxiller un vespre abans d’un examen.

Però no només discutírem. En aquell moment van començar a sorgir reflexions. Uns xerraven de la sensació estranya que no hi fossis, ja que com ja no formaves part del nostre dia a dia, i feia temps que no et vèiem, era molt més fàcil pensar que ets aquí que no el contrari. Altres xerraven de la relativitat de les coses, de per què estàvem tristos de veres. I d'altres de què significava realment la mort. Començàrem a “filosofar” sobre tots aquests temes com si tornéssim a ser a classe. 
 
Tot això al final ens va dur a una conclusió. El que realment importava no era aquell escrit correcte que havíem escrit al principi, sinó que tot allò que havíem après de tu els teus “pimpollos”, com tu ens deies, ho havíem posat en pràctica a la nostra vida.

Amb la teva partida, ens has fet veure el que vàrem aprendre de tu, i ara mateix el que més ens entristeix no és que no hi siguis, sinó que ja no hi haurà més alumnes que puguin gaudir d’aprendre de tu com vàrem fer nosaltres. 

Els alumnes de la promoció de 2016 t’estarem eternament agraïts. En el món hi falta més gent com tu. Vola alt i lluny amb la teva banyera voladora."

(fragment del text escrit per alumnes de la promoció de 2016)



"Estimat Juanjo, 
 El valor de les coses no està en el temps que duren, sino en la intensitat amb que succeeixen. Per això, existeixen moments inoblidables, coses inexplicables i persones incomparables.
Com va, per allà on siguis? Ja ens diràs si la banyera vola o no. Avui, per nosaltres, no és el millor dia, ja que és molt difícil passejar per l’institut i no veure’t. Gràcies per ser aquella persona feliç, amable, didàctica, divertida, espontània, comprensiva, “catxonda” i, sobretot, única. 


De tu no hem après només teories filosòfiques i psicològiques, també ens has ensenyat que la filosofia no serveix per res sinó que, allò important és viure el moment, riure, disfrutar i ser crítics amb allò que ens envolta i importa. I anar amb els megues carregats i a vegades, les piles també.
Bé, posant-nos seriosos, pots anar-te’n tranquil, que tota la filosofia que deixes viurà en nosaltres.

 Per acabar, recordam el que tu deies: “Com sempre, no tenim respostes, però recorda, petit cavaller jedi, que el que importa, sempre, són les preguntes". 

Gràcies per haver-nos acompanyat fins aquí. Hem arribat junts on havíem d’arribar, que no és el final, sinó el principi. Ara, segueix tu. I nosaltres et deim ara: sort, gran filòsof. Gràcies per crear petits filòsofs i grans persones."
 

( text escrit pels alumnes de 2n de Batxillerat del curs 19-20)



 

Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris