Els alumnes de
l’IES LLUCMAJOR del Cicle Superior d’Administració i Finances visitàrem la
central de compres que el grup EROSKI té a Palma.
EROSKI no és tan
sols una cadena de supermercats, és una gran cooperativa que integra 45
societats, majoritàriament de la branca
de distribució alimentària. Els més coneguts per a nosaltres són els
supermercats EROSKI i CAPRABO.
EROSKI està molt implantada a les nostres illes, sobretot
des que va comprar la cadena de supermercats SYP, nom molt popular entre
aquells que tenim més de quaranta estius. Aquest grup empresarial té dues grans
i modernes centrals de compres a Palma: una central dedicada exclusivament als
productes frescs (fruita, verdura, peix, carn...) al Mercapalma, i
l’altra a una gran nau de 14.000m2 (unes 2 quarterades) al polígon
de Son Morro a Son Ferriol, al costat de la carretera de Manacor.
Ja fa
un parell d’anys que els alumnes del mòdul de Gestió Logística i Comercial
aprofitam una de les visites guiades que EROSKI organitza.
Aquests
sistema informàtic, combinat amb el sistema de codificació dels productes (el
famós codi de barres) aconsegueix el petit miracle que els productes de les prestatgeries
no s’acabin mai. Abans que això passi són repostats cada dia, diverses vegades
si fa falta, però... com ho fan? Com és possible que si avui compram una
palangana de bistecs de vedella o un pack de 6 iogurts, l’endemà les prestatgeries
de les geleres tornin a estar plenes?
Quan
tu arribes amb la teva palangana de dos bistecs a la caixa del súper l’escàner
llegeix el codi de barres. L’escàner està connectat a un ordinador que calcula
l’import de la compra i imprimeix el tiquet, però també dona el producte de
baixa de l’inventari. Quatre dies abans que s’acabi l’estoc, fa la comanda a
l’empresa càrnica, per exemple El Pozo.
D’aquesta manera a l’escorxador de Madrid saben que demà matí han de tallar dos bistecs de vedella que, juntament amb altres comandes,enviaran dins un camió frigorífic cap a València, on embarcarà rumb al port de Palma; del vaixell sortirà en direcció a Mercapalma, on a la central de frescs d’EROSKI la rebran i l’emmagatzemaran dins una nau refrigerada; després es prepararan les comandes que necessiten les tendes de tota Mallorca i Menorca, i finalment de bon matí es carregaran als camions que faran la ruta de repartiment.
D’aquesta manera a l’escorxador de Madrid saben que demà matí han de tallar dos bistecs de vedella que, juntament amb altres comandes,enviaran dins un camió frigorífic cap a València, on embarcarà rumb al port de Palma; del vaixell sortirà en direcció a Mercapalma, on a la central de frescs d’EROSKI la rebran i l’emmagatzemaran dins una nau refrigerada; després es prepararan les comandes que necessiten les tendes de tota Mallorca i Menorca, i finalment de bon matí es carregaran als camions que faran la ruta de repartiment.
Així,
en només quatre dies, la safata de bistecs tornarà a ser a la prestatgeria del
teu súper. I tot sense emetre un sol document en paper! Aquest és el procés per
als productes frescs (carn, peix, fruita i verdura), perquè per a la resta de
productes en sec el termini de reposició del producte es redueix a dos dies!
La visita es va fer en dues parts. Primer visitàrem el magatzem de productes secs del polígon de Son Morro, on no només ens va sorprendre la magnitud de les instal·lacions, sinó sobretot l’ordre, el silenci, la neteja i la seguretat amb què treballen. Tot i el tragí de carreretes i crancs, tots ells elèctrics, els operaris els guiaven per un recorregut estudiat al mil·límetre, serpentejant pels passadissos de recorregut unidireccional per evitar accidents, on els operaris van recollint o posant els productes a les corresponents prestatgeries seguint les instruccions de veu que els indica un ordinador a través d’una auricular que duen penjat d’una orella.
En canvi, a la nau del Mercapalma el primer que ens va sobtar fou el fred. Per això, l’encarregat de fer-nos de guia ens havia donat material de seguretat (punteres metàl·liques per a protegir les sabates, un guardapits reflectant i una jaqueta ben gruixuda per protegir-nos del fred) perquè a la nau de congelats s’hi treballa a 24o sota zero!
En aquest
magatzem hi ha una nau totalment robotitzada, on dos robots industrials
s’encarreguen de preparar totes les comandes de fruita. El 60% de la fruita i
verdura es compra als proveïdors locals i el peix fresc a la llotja de Palma; en
canvi, la resta de productes i els peixos de piscifactoria venen de la Península.
Curiosament el dia de la visita feia tres dies que els vaixells no havien pogut sortir pel temporal de la mar, provocat per la famosa DANA, i molts de productes començaven a escassejar.
Curiosament el dia de la visita feia tres dies que els vaixells no havien pogut sortir pel temporal de la mar, provocat per la famosa DANA, i molts de productes començaven a escassejar.
Tomeu Gomila i Antònia Nicolau
(professors del departament d'Administració i Gestió)