Emergència Climàtica (reportatge de 3r ESO G)

0


Dibuix: Adam El Hadri El Hadri



Introducció

En aquest reportatge us explicarem els conceptes importants que hem estudiat nosaltres i que representen qüestions claus que afecten el medi ambient. Us definirem cada paraula rellevant amb textos i imatges.


Els conceptes són aquests:

Biodiversitat
Aerogenerador
Plaques Solars
Canvi climàtic
Reciclatge
Ecosistema
Contaminació de l'aigua
Pluja àcida
Desforestació
Reforestació


Cadascuna d’aquestes fitxes reuneix la informació imprescindible, segons nosaltres, per entendre l’exposició sobre medi ambient que hem treballat a diferents àrees com Àmbit pràctic, Àmbit sociolingüístic, etc.

Les conclusions a les quals hem arribat son les següents:

Hauríem d’utilitzar més fonts d’energia renovables que fonts d’energia no renovables, perquè les no renovables són finites i a vegades contaminen més.

L’escalfament global és un perill per al nostre planeta, i hauríem de lluitar contra ell per evitar conseqüències desastroses per a tots els éssers vius i els ecosistemes.



Biodiversitat

La biodiversitat és la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres coses, els ecosistemes terrestres i marins, i altres ecosistemes aquàtics, i els complexos ecològics dels quals formen part. Això inclou la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i també la dels ecosistemes.

La biodiversitat vol dir que un conjunt d’éssers vius conviuen a un entorn, i té un paper important en el funcionament dels ecosistemes i en els nombrosos serveis que proporcionen. Entre aquests, es troben el cicle de nutrients i el cicle de l'aigua, la formació i retenció del sòl, la resistència a les espècies invasores, la pol·linització de les plantes, la regulació del clima, el control de les plagues i la contaminació.








Aerogenerador

És una màquina que permet transformar l'energia del vent en energia elèctrica.

Les pales d'un aerogenerador giren entre 13 i 20 revolucions per minut, segons la tecnologia, a una velocitat constant o bé a velocitat variable.

Els aerogeneradors tenen una vida mitjana superior a 25 anys.

Desavantatges dels aerogeneradors:

Velocitat: si la velocitat del vent supera el màxim que pot suportar la turbina, pot causar danys i reduir-ne la producció.

Impacte mediambiental: cada any moren centenars d'animals a causa de la producció d'aquesta energia renovable, especialment ratpenats i aus.

Ocupen una gran superfície i moltes vegades destrueixen un ecosistema.




Lucía Belén González


Què és un aerogenerador i per què s'empra?
Un aerogenerador és una màquina que permet transformar l'energia del vent en energia elèctrica. Històricament s'ha aprofitat l'energia del vent per diferents usos, entre els quals cal destacar els molins de vents que eren utilitzats en diferents zones per moldre gra i obtenir farina.

Quin tipus d'energia s'utilitza?
S'utilitza energia eòica (aire) i és renovable.


Per què és important aquesta font d’energia?
Apart que és una font d'energia renovable, es fa servir per a moltes coses… com per exemple, obtenir electricitat.


Berni Fofana i David Sebastià Ruíz




Maqueta d’aerogenerador (classe d’Àmbit pràctic): Gerard, Adam, Kika, David, Berni



Plaques solars

Una placa solar, o panell solar, és un dispositiu que transforma la radiació solar en energia elèctrica (cas dels panells fotovoltaics) o bé en energia tèrmica (cas dels panells tèrmics). És, doncs, un generador considerat pertanyent al grup d'energies renovables.



Tipus d'Energia



Energia solar

L'energia solar tèrmica se sol usar per a escalfar aigua. És molt habitual a hotels, on s'aprofita sobretot per l'aigua utilitzada per a rentar els llençols, tovalloles i estovalles. Els usuaris particular l'usen per al bany, la rentadora, el rentaplats, piscines, etc.


Energia solar fotovoltaica

L'energia solar fotovoltaica s'usa de la mateixa manera que l'electricitat provinent de centrals tèrmiques, nuclears, hidràuliques o de qualsevol altra mena. És possible emmagatzemar-la durant un cert temps. En moments en els quals el consum d'electricitat és menor que la producció, l'excés es pot vendre a la xarxa, perquè se n'aprofitin altres persones.


Avantatges i inconvenients

El major avantatge és la sostenibilitat, no només perquè es tracta d'una energia neta i la font de la qual es considera inesgotable, sinó per què el sol és una font a la qual tenen accés la majoria de les persones, excepte, durant un temps de l'any, les que viuen als pols nord o sud.



Adam El Hadri El Hadri



Canvi Climàtic

Què és el canvi climàtic?

És un conjunt de canvis de temperatura, que afecten el clima a la terra, produïts per l'ésser humà.

Causes que afecten a la nostra terra…


L'efecte d'hivernacle

A l'atmosfera que embolcalla el nostre planeta, hi ha una sèrie de gasos (sobretot el vapor d'aigua i el diòxid de carboni) que tenen un efecte d'hivernacle, és a dir, absorbeixen i remeten la radiació infraroja que emet la superfície del planeta Terra.


El CO₂ com a regulador del clima

Durant les últimes dècades els mesuraments en les diferents estacions meteorològiques indiquen que el planeta s'està escalfant. Els últims deu anys han estat els més calorosos des que es porten registres i els científics anuncien que, els pròxims anys del futur, seran encara més calents. La majoria dels experts estan d'acord que els humans exerceixen un impacte directe sobre aquest procés d'escalfament, generalment conegut com a efecte d'hivernacle.


Dani Flores



Maqueta del món: “Actua ja!”, feta per Dani Flores Bailén


Conseqüències a la nostra terra…

Augment del nivell del mar a causa de la fusió parcial del glaç i de la desaparició parcial o total de les glaceres, no tan sols per l'augment de la quantitat d'aigua sinó també pel volum més gran d'aigua dels oceans, com a conseqüència d'haver-se escalfat, i també un nivell d'aigua dolça més elevat.

Desaparició de zones de conreu properes a les costes, i també de moltes ciutats costaneres.

Canvis en el règim actual de precipitacions: augment de precipitacions a les costes i disminució a les illes, a causa de l'evaporació de l'aigua, etc…


Dani Flores Bailén







Reciclatge

El reciclatge és el procés mitjançant el qual els residus (deixalles) es converteixen en nous productes o en nous recursos materials amb els quals fabricar altres productes.

El procés de reciclatge complet consisteix en tres accions importants que comencen per la lletra R:

Reduir: disminuir la quantitat de deixalles (envasos, cartró, ampolles de vidre, etc.) que generam.

Reciclar: convertir les deixalles que generam i que són inevitables en nous productes i materials (objectes reciclats, com bosses de cartró, de tela, paper reciclat, botelles de vidre reciclat, etc.).

Reutilitzar: donar una nova vida o nous usos a materials que ja hem utilitzat un cop (bosses de cartró o plàstic, etc.).




Mural fet per Kika Monserrat Pons



Ecosistema

L’ecosistema és el conjunt d’espècies d’un àrea determinada que interactuen entre elles i amb el seu ambient abiòtic (que no té vida); mitjançant processos com la depredació, el parasitisme, la competència i la simbiosi, i amb el seu ambient en desintegrar-se i tornar a ser part del cicle d’energia i de nutrients.


Berni Fofana




Contaminació de l’aigua

La contaminació de l'aigua és la que hi ha a la mar, els llacs, rius i altres. Últimament s’ha incrementat la seva contaminació degut a causes que han succeït sobretot durant els darrers 50 anys, com explic en aquest article d'opinió que parla en concret dels microplàstics, però els microplàstics no són l'únic que contamina els mars. Les fuites de petroli, l'àncora dels vaixells o les xarxes de pesca que s'escapen al pescadors també són contaminants de l’aigua. Això s'haurà d'aturar i controlar més, perquè tot i que es recicla però poc o malament, en realitat alguns diuen que sí i alguns altres que no, com per exemple l'opinió de l’Arthur Huang (enginyer estructural i arquitecte). Un altre exemple de la contaminació de la mar és aquesta notícia que ha sortit a La Sexta noticias.



Pablo Quiroga






Pluja àcida

La pluja àcida és una precipitació que conté en dissolució àcids sulfúric i nítric produïts per la combinació dels òxids de sofre i de nitrogen, despresos en els processos industrials o per emissions naturals, amb el vapor d'aigua atmosfèric.

Té efectes altament corrosius i provoca un augment de l'acidesa de rius i llacs i, en general, del sòl, el qual priva del calci. Provoca la mort de la flora i de la fauna aquàtica, degrada els boscos, així com destrueix les construccions amb pedra calcària.

La pluja àcida és molt freqüent sobretot als països del nord d'Europa.

Gerard Sendra





Desforestació


Només en els darrers 13 anys, la desforestació ha arrasat 43 milions d'hectàrees a tot el món, acabant amb boscos i selves de forma massiva i causant un immens dany a la qualitat dels sòls. Els boscos encara cobreixen al voltant del 30 per cent de les regions del món, però franges de la mida de Panamà es perden inevitablement cada any. Són les xifres del darrer informe “Fronts de desforestació; causes i respostes en un món canviant de WWF” (Fons Mundial per a la Naturalesa, una organització ecologista internacional), que analitza 24 llocs que tenen una concentració important de punts crítics de desforestació i on grans àrees de bosc romanent (on queden pocs arbres) estan amenaçades.


Espanya provoca la desforestació de 32.900 hectàrees de selva cada any i la Unió Europea és responsable del 16% de la desforestació tropical importada, és a dir, aquella que provoca la tala d'arbres fora de les nostres fronteres. A aquest ritme, les selves tropicals i els boscos pluvials podrien desaparèixer completament d'aquí a cent anys si continua el ritme actual de desforestació.


Rubén Gázquez Guzmán






Reforestació

La reforestació o sembra d'arbres és un conjunt d'activitats que comprèn la planificació, l'operació, el control i la supervisió de tots els processos involucrats a la plantació d'arbres.


Consells per evitar la tala innecessària d’arbres:

Compra paper reciclat.
Fes ús del préstec de llibres.
Inverteix en un llibre electrònic.
No imprimeixis les entrades (a un esdeveniment esportiu, al cine, a un concert…).
Planta un arbre virtual (o real: al pati de l’escola, a foravila…).
Consumeix productes que no fan malbé el medi ambient.


David Sebastià Ruíz


POEMA BIODIVERSIDAD


Los animales hay que cuidar

y las plantas se tienen que amar

sentirlas como en verano las olas del mar

y al final bien con la biodiversidad vamos a quedar.


La contaminación es como la guerra: todos la quieren acabar


pero para esta guerra ganar

tenemos que dejar de contaminar.


Al igual que Hércules no hay que cortar árboles

por eso quiero presentarles

este tema

para terminar

con este problema.


El amor hacia la naturaleza tiene que ser verdadero:

siempre cuidarla y que sea duradero.


Voyy

navegando por el mundo

dame solo un segundo

y te enseño looo

mas profundo

en el papel me fundo

y chillo que estáaá

muy bonito

y en él yo me hundo

me hundo.

¡Cuiden el mundo!


Rubén Gásquez


(Tornada inspirada en la cançó de PURE NEGGA: Cnv Sound Vol.14 KionStudio)




Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris