Taller d'escriptures antigues

0

 







L'alumnat de l'assignatura de Grec de 1r de batxillerat va realitzar el passat dia 5 de novembre el taller El sistema d'escriptura Lineal B (tauletes micèniques), organitzat pel Departament de Filologia Clàssica de la UAM.


Amb aquest taller han après què és una tauleta micènica, l'ús del sil·labari i dels ideogrames, la seva importància per als estudiosos (arqueòlegs, historiadors, hel·lenistes,...) i n'han reproduït algunes.



El 
lineal B és un sistema d'escriptura que es va fer servir per a escriure en 
grec (o micènic) durant l'època micènica (de l'any 1600 aC fins al 1100 aC, aproximadament) i va ser el primer pas dels inicis de l'escriptura a Grècia. És un sistema sil·làbic, és a dir, cada grafia representa una síl·laba. Va ser abandonat i oblidat amb l'esfondrament de la civilització micènica i sembla que no té relació amb l'alfabet grec posterior.




Es compta també amb més de cent símbols amb valor semàntic o ideogrames, és a dir, que representen idees: home, dona, ovella, porc, bou, oli, vi, or, bronze... També es té constància de xifres. En el moment d'implantació, la cultura micènica estava plenament desenvolupada, però és difícil determinar el lloc on es va crear el sistema B, si a Grècia o a Creta, ja que no hi ha cap indici que faci decantar la balança cap a un lloc o cap a l'altre.




Les tauletes d'argila es varen fer servir com a suport per a l'escriptura en l'antic Pròxim Orient. Les tauletes micèniques conservades solen parlar de distribució de béns; bestiar, llana, gra, etc. Es guardaven en grups dintre de cistelles o prestatges, mai no passaven per una cocció deliberadament i en principi sempre es reciclaven. Algunes tauletes, però, van passar per incendis accidentals allà on s'havien emmagatzemat i d'aquesta manera, cuites pel foc, s'han pogut conservar. Les temperatures causades per incendis, erupcions volcàniques... van fer que les marques del teixit dels cistells es marqués a l'argila de la taula.










Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris