Recomanacions literàries. Voleu idees per a Sant Jordi?

0

 


En aquest article podreu llegir i escoltar recomanacions de lectures que ens fan professors i professores de l'institut, i també un parell d'exalumnes que s'han volgut afegir a la celebració de Sant Jordi.

 

🌹 Mireia Mulet (professora de Llatí i Grec):


Uns dels darrers llibres que he adquirit és aquesta versió il·lustrada de La Ilíada. És per tant la història de la ràbia d'un home, Aquil·les, que va provocar la guerra de Troia. Però és també la història de la civilització europea i hi podem trobar històries que passen al nostre voltant. I tot això amb unes il·lustracions espectaculars. 

 
 

🌹 Francina Crespí (professora de Català):

 


Recoman La meva planta de taronja llima de José Mauro de Vasconcelos, una petita delícia per a joves i adults. Descobrirem la vida d'en Zezè, un infant d'una família brasilera molt humil. De gran somia a ser poeta, però mentrestant ha de viure tot un seguit de dificultats tant familiars com econòmiques. Per dur millor aquesta duresa, parla sovint amb el seu millor amic, en Minguilho, un arbre del seu jardí. 



🌹 Maria Barceló (professora de Biologia i Geologia):


El llibre que recoman és Ca la Wenling de na Gemma Ruiz Palà. En aquest llibre es van contant històries que la protagonista i narradora treu de les seves visites a una perruqueria- manicura regentada per una família immigrada de la Xina. L'autora ens vol fer veure què deu ser haver de deixar el teu país per anar a cercar una vida millor per la teva família, de l'esforç de fer-te entendre per integrar-te al nou lloc, com també les aventures i desventures dels clients i clientes que passen per allà. Es tracten temes de parella, d'abusos, de racisme, d'adaptació, de nous començaments, de plors i rialles. I tot explicat d'una manera molt entretinguda i alegre.



🌹 Catalina Rosselló (professora d'Anglès):

Recoman Vestidas para la revolución. La liberación de la mujer a través de la moda, de Laura Castelló. Un llibre fàcil, didàctic amb il·lustracions que donen vida a la història, als estereotips, al cos i a la vida femenina. Indubtablement un MUST per a tots aquells i aquelles amb ganes de desafiar la curiositat.

Contraportada: 
"A lo largo de la historia las mujeres hemos sabido hacer de la moda una arma que nos ha permitido desafiar las normas, romper con los estereotipos y reafirmar nuestra independencia". 
"De la revolución de las sufragistas al feminismo de las hippies o la rebeldía de las taqwacores, Laura Castelló repasa los principales movimientos contraculturales que, con sus estéticas e ideologías, lucharon a favor de la libertaf y de la igualdad de las mujeres".
 

 

 

 

🌹 Oreto Furió (professora de Tecnologia):

 

Un dels llibres que recomanaria és El perfum de Patrick Süskind. El vaig llegir en la meva adolescència i em va impactar sobremanera, l'he rellegit més de cinc vegades i el trobe realment colpidor. Si em permeteu una altra recomanació, seria La pell freda d'Albert Sánchez Piñol, absolutament esborronador. 



🌹 Na Janna Garí, exalumna del nostre institut ens vol recomanar una obra de teatre titulada Primavera de bèsties, de Miquel Mas Fiol:

 



🌹 Francina Capellà (professora de Català):

Recoman El crit de Blanca Busquets. Una obra que no té gaire a veure amb la trajectòria anterior de Busquets. Aquí, a partir d’un fet històric, que tots recordareu, l’atemptat a la Rambla de Barcelona en què moriren tantes de persones l’estiu del 2017, l’autora és capaç d’enllaçar-hi elements de tot tipus: històrics, reivindicatius… i unes històries personals que et fan deixondir si t’ha pegat son. No hi trobarem els escenaris típics a què ens tenia acostumats en algunes de les seves novel·les, aquí la natura dona pas a la ciutat, Barcelona, i els problemes són molt propers. En definitiva no és el «crit» que pegà «Colometa» quan tornà a ser Natàlia a La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda però, ben segur que d’haver viscut en el segle XXI, se li hauria pogut assemblar.



🌹 Ricard Fernández de Heredia ( professor de Psicologia i director):

 

Per aquest Sant Jordi vull recomanar Como agua para chocolate de Laura Esquivel. El llibre conta la vida d'una al·lota mexicana d'una família molt tradicional. La història passa a principis de segle XX i coincideix amb la revolució mexicana.  La trama va de la vida de la protagonista, la petita de la família predestinada a haver de cuidar a sa mare de per vida i a no poder casar-se. Mescla les històries dels diferents protagonistes, amb el dia a dia de la família, la cuina tradicional, els fets històrics del moment i amb tocs de realisme màgic que sempre sorprenen. Una curiositat: Té 12 capítols i cada un d'ells correspon a un mes de l'any i a una recepta de cuina mexicana. És un llibre dels que enganxen des de la primera pàgina i que quan l'acabes necessites més... Un gran llibre!!!

 

🌹 Na Xesca Vidal (professora d'Història de l'Art) ens recomana Mujeres en el arte.

 

🌹 Pau González (professor de Filosofia):

La meva recomanació és Els desposseïts d'Ursula K Le Guin, publicada per l'editorial Raig Verd. Aquest llibre és una de les millors novel·les de ciència ficció del segle XX, d'una de les escriptores més prolífiques dins d'aquest gènere. Em va interessar molt la ficció científica sobre una societat anarquista i les problemàtiques que poden sorgir dins una comunitat d'aquesta mena. A més, també em va semblar molt destacable el personatge protagonista, un "outsider" que en nom de la ciència decideix entrar en contacte amb els "enemics" de la seva societat, i és considerat estranger tant entre els seus com entre els altres. Crec que la temàtica de l'Altre (ser un Altre a totes parts) és un dels temes principals de la modernitat i llegir aquesta novel·la ens pot ajudar a comprendre'ns un poc més a nosaltres mateixos i a la nostra època. Més enllà d'això, l'estil de Le Guin és àgil i entretengut, i ens farà passar uns quants horabaixes ben agradables. 



🌹 Petra Suñer (professora de Castellà):
 
Vull recomanar El balcón en invierno de Luis Landero. És un títol senzill, discret i suggerent que anima a començar una nova lectura. Pot ser un bon llibre si us agraden les experiències vitals reals, autèntiques i imperfectes que superen la ficció. Acompanyem Luis Landero per episodis plens d'emocions, sinceritat, humor, frustracions i també de bellesa. Pura literatura de la vida.



🌹 Carme Mir (professora de Filosofia) ens recomana Calibán y la bruja i Filosofía en la calle:


 

🌹 Biel Roca (professor de Manteniment):

7 relats breus és la primera novel·la curta en català de Filippo Grey, publicada la primavera de 2021. Ens descriu petites històries que no tenen cap mena de relació entre elles, però que ens porten a un oceà paral·lel construït per l’autor. De la mà de la por, el romanticisme, la ciència-ficció, l’erotisme, el thriller policial, la intriga o la més macabra de les passions ens endinsam en aquests set mons diferents i efímers, plens de sang, morts, sexe, drogues, fenòmens estranys i l’amor; però que guarden un petit i esperançador fil d’unió: la sorpresa. 

Publicada per Edicions Forment, amb una portada a càrrec de Carla Giró i un magnífic pròleg de Francisco Alonso, que ens presenta una obra colpidora. Trobam una novel·la breu que no deixarà indiferent a ningú.

 

🌹 Petra Grimalt (professora d'Economia):

 

La meva recomanació és una novel·la titulada El rescat de Sant Jordi de Xesc Vidal Rubí, exalumne del nostre institut. Aquesta obra està inspirada en la llegenda de Sant Jordi (molt adient per al dia d'avui), però està transformada i actualitzada, de manera que hi podem veure un punt de vista diferent sobre herois i antiherois actuals.


🌹En Víctor Castells (professor d'Educació Plàstica i Visual) ens fa tres recomanacions: ¿Qué estás mirando? 150 años de arte moderno en un abrir y cerrar de ojos, Mi vecino Miyazaki i Les estructures elementals de la narrativa



🌹 Caterina Mas (professora de Català):
 
M'agradaria recomanar dues novel·les. La primera és El fibló de Sílvia Soler. Tracta de l’impacte que causa en una família la mort prematura de la mare i molt més tard la del pare. És un relat que mostra la complexitat de les relacions entre germans, sobretot quan no se’ls ha ensenyat a estimar. Impressiona veure l’impacte que deixa en els fills la pèrdua dels pares i les conseqüències que un d’ells hagi defugit de les seves responsabilitats, que els ha deixat més orfes encara.
I la segona recomanació és El fill de l’italià de Rafel Nadal.Un relat sobre la recerca de les arrels, una història d’amor amagada i una odissea col·lectiva en el context de la Segona Guerra Mundial i la postguerra franquista. És un llibre basat en fets reals, que combina la tendresa i la duresa dels fets narrats: uns de caràcter íntim i personal i d’altres d’èpics, però no heroics.


🌹 N'Andrea Puig i en Xesc Reda, exalumnes nostres, ens recomanen dues obres: De profundis d'Oscar Wilde i Gent normal de Sally Rooney. (Aprofitam per convidar-vos a mirar el perfil d'Instagram @lecturasdispares on n'Andrea parla de llibres.)


🌹 Bàrbara Verdera (professora d'Anglès):

 

M'agrada alternar lectures en diferents llengües i sempre tenc més d'un llibre en marxa. Per això aquestes són les meves recomanacions:

Perquè em fascina Howgarts i la màgia, m'agrada rellegir els llibres de Harry Potter. Harry Potter and the Order of the Phoenix de J.K Rowling. Perquè és un lloc on sempre he llegit i fins i tot molts de llibres dels que hi surten, Les nenes que llegien al lavabo de Sebastià Portell, escriptor mallorquí. I perquè és una de les meves escriptores preferides i sempre en vull saber més, ara llegint una de les biografies escrites sobre ella: Virginia Woolf de Hermione Lee



🌹 Toni Server (professor d'Educació Física):

A mi em va cridar l'atenció el següent llibre: Algo alrededor de tu cuello de l'escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie. És un llibre de microrelats ficticis, però basats en la realitat personal de l'autora. Són relats inspirats en les vivències de dones d'Àfrica, la majoria de les quals emigren als Estats Units. De manera molt subtil, l'autora posa el focus en la realitat de discriminació de tot tipus, que viuen aquestes dones emigrants. L'ambientació dels microrelats crida l'atenció del lector pel fet de que s'adona que el seu dia a dia, transcorre dins d'un món injust que la dona té assumit i acceptat.


🌹  M. Antònia Llabrés (professora de Literatura Universal):

M'agradaria recomanar-vos poesia, concretament, Els Sonets de William Shakespeare. És un escriptor que tothom ha sentit anomenar, però pentura el seu vessant poètic ens és més desconegut. Als seus sonets, escrits fa quatre segles, podreu trobar els grans temes que encara ens mouen i ens remouen: l'amor, la fugacitat de la vida, la bellesa, la mort... Així com també la capacitat que té la poesia (i, per extensió, qualsevol art) de transformar el que és efímer en etern. En la publicació d'Edicions 62, els trobareu en la seva versió original anglesa i traduïts al català.




Que tengueu un Sant Jordi carregat de roses i llibres!


Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris