📖 El professorat recomana...

0


"Llegir és somiar de la mà d'un altre." Fernando Pessoa



📖 Quantic Love, Esmorzar amb partícules i La porta dels tres panys de Sonia Fernández-Vidal. Pels títols ja en podeu deduir la temàtica i poden espantar un poc, però són novel·les per a adolescents que introdueixen la física quàntica a un nivell molt elemental però molt entenedor. Molt recomanables.


📖 Reis del món de Sebastià Alzamora. Recomano la lectura d'aquest llibre  que explica aspectes de la vida de dues persones nascudes a Mallorca; els protagonistes han viscut moltes experiències fora de Mallorca, però el fet d'haver nascut al mateix poble, Santa Margalida, els fa tenir relació al llarg dels anys. A més és un llibre farcit de referències històriques molt interessants. Si t'agrada la història, si vols conèixer qui va dominar mig món i que era d'aquí, de la nostra roqueta, Joan March "el último pirata del Mediterráneo" però també si t'agrada, senzillament llegir per plaer, per sentir i que t'arribin les veus d'un seguit de personatges únics, no dubtis de llegir aquesta gran novel·la en què Alzamora una vegada més s'ha superat a ell mateix. Que no t'espantin les quasi 600 pàgines que té! :) (Aquesta novel·la ha estat recomanada per un parell de professors 😊).


📖 El laberinto junto al mar
, de Zbigniew Herbert
. Es tracta d'una sèrie de set assajos meravellosos dedicats a la cultura i la història grega antigues, com si fos una mena de guia de viatge. És un llibre emocionant que desperta els sentits.

📖 Jo confesso, de Jaume Cabré. Biografia d'un fill únic. Molt interessant pel context social i històric, per la caracterització dels personatges i, sobretot, per la tècnica narrativa, que intensifica gradualment l'intriga de la trama. Amb un vocabulari molt assequible per a qualsevol lector mitjà. Francament original i poc previsible (té 1000 pàgines -en lletra gran, però!).


📖 Lituma en los Andes, de Mario Vargas Llosa. Relat sobre les peripècies d'un caporal que és enviat per l'Administració a un destacament a les serralades del Perú durant l'època revolucionària de Sendero Luminoso. Interessant per la veu del narrador, la peculiaritat d'alguns personatges, el contrast costa-muntanya, la incertesa del desenllaç, el funcionament d'un Estat fallit fora d'Europa i la crueltat de les ideologies i les supersticions enfront de la vida humana. Prosa elegant i rítmica amb exemples de lèxic lleugerament dialectal però perfectament comprensible. Una petita joia literària que no vol ningú i que regalen de franc a la biblioteca municipal d'Algaida.


📖 Poesia Completa de Joan Vinyoli. En aquest llibre es recull tota la producció poètica de l'autor. Uns poemes que toquen els grans temes de la literatura: l'amor, la mort, la vida, el poder de la paraula, l'art, el jo, el tu... Perquè com es diu al pròleg, escrit per un altre gran poeta, Joan Vinyoli "no escriu per ambició o per pa, sinó per al cor secret dels amants, per a l'home entre molts, per a tu."



📖 Uncle Tom's cabin, de Harriet Beecher Stowe. A mitjans del segle XIX, l'esclavitud era legal en els estats agriculturals del Sud. Els negres no tenien l'estatus de persones sinó que eren propietats d'un amo blanc. En tant que objectes, podien ser comprats i venuts. L'amo d'en Tom té problemes econòmics i, tot i no voler-ho, es veu forçat a vendre'l al brutal propietari d'una plantació. Sense caure en el sentimentalisme, l'argumentació i el to de l'autora, que descriu amb neutralitat la situació humanitària d'una part del seu país, va convèncer milions de lectors i donar un impuls definitiu a la força dels abolicionistes. Molt ben escrit i amb personatges inoblidables d'una categoria humana admirable. L'exemple ideal de com un llibre pot arribar a canviar la història.


📖 La desaparició de Stephanie Mailer de Joël Dicker. Aquesta novel·la negra narra com, 20 anys després de la resolució d'un múltiple assassinat, una periodista aporta informació a un dels policies que va dur el cas i que es retira en pocs dies, que el fan començar a dubtar que haguessin agafat el vertader assassí. A mi m'agrada molt aquest autor, recoman els altres llibres que ha escrit, trob que sap enganxar des del principi.

📖 Largo pétalo de mar d'Isabel Allende. Tracta de la Guerra Civil espanyola i de l'exili a França i a Xile dels seus protagonistes.  Primer  vaig llegir  el  llibre de lectura de 3r d'ESO Ara que estem junts de Roc Casagran i el tema em va interessar tant que vaig animar-me a llegir aquesta novel·la que hi està relacionada per la temàtica. Molt recomanable.

📖 Sinhué l'egipci de Mika Waltari. És un clàssic de la novel·la històrica. Conta els viatges i aventures de Sinhué, un metge de família humil d'Egipte que veu sol·licitats els seus serveis en més d'una ocasió per les màximes autoritats de diferents indrets. Es viuen algunes situacions còmiques i en certs moments es convida a reflexionar sobre l'esdevenir de la vida. Ambientada en l'època del Faraó Akenaton.


📖 Salud a ciencia cierta. Consejos para una vida sana de Miguel Ángel Martínez (Metge-Epidemiòleg espanyol). De lectura obligada enmig de la realitat alimentària que estam vivint avui en dia, on la indústria alimentària ens maneja com a titelles i ens engana totalment amb aquells aliments que són i no són saludables. Dona unes pinzellades bàsiques sobre les línies a seguir per a una vida saludable. Hauria de ser una assignatura obligatòria del nostre sistema educatiu, a causa de la necessitat d'una formació de base en uns hàbits determinants per a la nostra salut.

📖 El camino de Miguel Delibes. Aquest any Delibes m'ha duit a recordar aquest llibre que ja fa tants anys vaig llegir i rellegir després amb els alumnes, ja que va ser alguns anys lectura obligatòria. Dic va ser perquè les noves generacions d'alumnes a poc a poc s'anaven allunyant de la sensibilitat de les coses petites, senzilles, ingènues i per això properes, que donen sentit a aquesta novel·la. Voldria transportar ara el gran disgust del protagonista, Daniel, el Mochuelo, que havia de deixar el seu petit poble, els amics, la família, la seva gent i els seus ocells per anar a la ciutat a estudiar el batxillerat, a progressar segons el seu pare. Per què, si ja estava content amb el que sabia i amb el que el seu poble li oferia? Havia de créixer, tornar gran, conèixer més enllà del seu petit redol: el pedregós i difícil camí de la vida.


📖 Carícies de Sergi Belbel. Es tracta d'una obra de teatre dividida en unes quantes escenes que descriuen situacions del dia a dia d'onze personatges -sense nom propi- que ens fan veure que no coneixem les inquietuds, els temors o les ambicions de les persones amb qui convivim.

📖 Si venimos del mono, ¿por qué somos tan cerdos? del grup de científics divulgadors Big Van, científicos sobre ruedas. Es tracta d'un llibre que reuneix 107 preguntes i respostes que et permetran saber d’una vegada què fou abans, l’ou o la gallina? Inclou qüestions tan dispars com: Què és el bosó de Higgs?, És possible esternudar sense tancar els ulls?, El verí caducat mata més o mata menys? o Per què se'ns arruguen els dits quan estan mullats? Tot això contestat amb un gran sentit de l'humor per una dotzena de científics que han aconseguit convertir la divulgació científica en una cosa amena, divertida i fàcil d’entendre.


📖 ¡Que se le van las vitaminas! de Deborah García Bello. Existeixen centenars i centenars de rumors en la nostra vida quotidiana i, pel que sembla, cada persona té una explicació diferent per a ells o, fins i tot, la solució perfecta. La nostra padrina ens deia que féssim via a beure'ns el suc recentment espremut, perquè li fugien les vitamines; sentim sovint que el sucre bru és millor que el sucre blanc; fins i tot ens han dit que les ones wifi produeixen càncer.  L'autora és una de les divulgadores científiques més seguides del nostre país, amb els seus coneixements en química, ens donarà les respostes a aquestes i moltes més preguntes que ens permetran no sols rebutjar les faules sinó tenir els arguments necessaris per a rebatre el pròxim que ens digui allò de:  que se'n van les vitamines!



📖 El romanç de Tristany i Isolda, versió de Joseph Bédier. Una novel·la breu relacionada amb les novel·les del cicle artúric medieval, amb elements màgics i fantàstics, plena d'aventures protagonitzades per cavallers i carregada de tocs d'intriga. La trama central de la novel·la és la lluita dels dos protagonistes, Tristany (un valent cavaller) i Isolda (una princesa forta i intel·ligent), per intentar amagar, primer, i fugir, després, del seu amor tan impossible com inevitable.




Que tengueu un bon estiu i unes bones lectures!



Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris