Una xerrada amb Francesa Cabot

0

Entrevista a FRANCESCA C. CABOT CLAR, impulsora d'un acte per a la commemoració de la mort de la poeta Maria Antònia Salvà


acte celebrat a Llucmajor dia 1 de febrer de 2020


Com a llucmajorers i estudiants de l’IES, tenim un poc d’interès en conèixer-te una mica més. Tens qualque relació amb Llucmajor i amb l’IES Llucmajor?

I tant! Som llucmajorera i vaig estudiar al vostre IES quan es deia, precisament, Maria Antònia Salvà.


Nosaltres ja assistírem a l’acte l’any passat i hem pogut observar-ne algunes modificacions, la més notable de les quals ha estat el microteatre. Per què vas decidir canviar-lo? El text és escrit teu o és d’algú altre?

Anam fent variacions d’acord amb les circumstàncies. Treballam tots aquests aspectes amb na  Xisca Puigserver, que és especialista en Art dramàtic. Els escrits són meus, amb l’assessorament de na Xisca Puigserver i de na Francina Capellà.


Ara, una pregunta més personal, què significa Maria Antònia Salvà per a tu?

Maria Antònia Salvà suposa el meu primer contacte amb la poesia, cosa que m’agermana amb tots els llucmajorers. Dona Maria Antònia Salvà va ser també la senyora de la possessió on treballaven els meus repadrins: Úrsula i Baltasar. A ca nostra sempre l’hem tenguda present.


 I per a Llucmajor, què creus que suposa la seva figura?

És una figura molt entranyable per a tots els llucmajorers, tot i que no la coneixem ben a bastament.


D’any en any hem vist com creix la participació a l’acte i inclús enguany el microteatre el van interpretar alumnes de l’IES Llucmajor. Fins a on voldries que arribés? T’agradaria que amb el temps es convertís en un acte molt multitudinari de caire institucional?

M’agradaria que sempre fos com enguany: un acte sentit, participatiu i sempre amb col·laboracions espontànies de la gent.


Cal dir que hi ha molta gent tant a Llucmajor com a Mallorca que no sap qui és Maria Antònia Salvà.  Com veus la figura de la poeta en l’actualitat? Està prou valorada? Creus que estaria bé fer més actes públics en reconeixement seu per divulgar la seva obra i la seva figura?

Maria Antònia Salvà encara hauria de ser més valorada. Aquests darrers anys, però, se li ha fet més cas i, sobretot s’ha aprofundit molt més en la seva figura. Les activitats de l’any Maria Antònia Salvà em semblen molt encertades. Té molt de mèrit, a parer meu, la seva tasca com a poeta, narradora i traductora.


Sobre la seva tomba, una qüestió estètica que l’any passat ja va suscitar polèmica. Alguns dels qui eren a l’acte varen trobar que no era molt visible, trobes que hauria de tenir-ne una que fos més fàcilment identificable, com ara un mausoleu?

No es tracta, pens, de grandària ni de sumptuositat. Es tracta de bellesa, i la bellesa l’aporta la paraula, l’aporta la presència del poble i les flors.


A nivell personal, podem observar cert dualisme sobre Maria Antònia Salvà. Per una part, una dona conservadora que per la seva condició d’ultracatòlica arribà a posicionar-se a favor del bàndol nacional i del general Franco a la Guerra Civil (1936-1939); i per l’altra, una ferma defensora del català, de la llengua que tant estimava i una dona que, de fet, va ser prou moderna per a la seva època (bastant independent, sense casar-se...) Què n’opines tu?

Era ella i la seva circumstància. Va néixer i va viure en el si d’una família conservadora. Al meu parer, el millor que va conservar va ser la llengua.
Com vaig dir en un escrit que li vaig dedicar: ni n’és tan antiga ni n’és tan moderna, perquè ella és ETERNA.


Finalment, nosaltres, tant al curs passat com al d’enguany, hem estudiat Maria Antònia Salvà. Com definiries la seva obra?

Per a mi és molt rica perquè beu de la poesia popular, de la culta, de les pròpies vivències i mostra un sensibilitat i una feina molt seriosa com a escriptora i traductora molt acurada.
A nivell personal i tal com sempre me la va mostrar el meu padrí Guillem, afegiria que va ser UNA BONA PERSONA.


Moltes gràcies!


Maria Delgado Solivellas, Aina Maria Huguet Bauzá i Jaume Mut Sbert
(alumnes de 2n de Batxillerat)


Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris