8M, manifest i vídeo de feminisme a l'escola

0



Manifest (adaptació del text de Maria Mercè Marçal)

Hereves de les dones que varen morir cremades per defensar el seu lloc de treball, avui fa 112 anys, el vuit de març de 1908: EL PRIMER VUIT DE MARÇ.

Hereves de totes les dones que, abans i després d’aquestes dates, van travessar el llindar d’un món que els era prohibit, i van fer de cada dia un dia de lluita –un VUIT DE MARÇ. Des de Joana d’Arc a Olympe de Gouges, de Flora Tristán a Isadora Duncan, milers i milers de dones que ningú no coneix ni ningú no recorda ens fan arribar un llegat de resistència.

Hereves també de totes les dones que han passat pel món com una ombra darrere del seu amo.

Hereves de les dones marcades damunt la pell amb l’estigma d’estimar les dones.

Hereves d’un seguici llarg com un dia sense pa de dones batejades per l’insult: adúlteres, histèriques, solterones i frígides, nimfòmanes, avortadores, prostitutes, mares solteres, verges, màrtirs...

Hereves de les dones agredides. Hereves de les dones que, malgrat tot, no han renunciat a fer nostres el carrer i la nit.

Hereves de les dones que han decidit no ser mares. Hereves també de les que han decidit lliurement d’afrontar l’aventura de ser-ho.

Hereves de les dones que freguen escales i netegen comunes. Hereves de les dones que fan cada dia una DOBLE jornada de treball.

Hereves de les dones tancades entre les quatre parets de casa.

Hereves de les dones empresonades: cadenes de plom, cadenes daurades. Hereves de les dones venudes a diari com a carn de consum.

Hereves de les dones que no tenen el dret d’envellir.

HEREVES DE LES DONES... hem trobat el fil de la solidaritat que ens lliga amb les altres dones a través dels segles, a través dels països.

Arribem de tot arreu i ens congreguem a cada plaça. Amb les eines de la nostra opressió. Amb les eines del nostre alliberament.

NO SEREM JA MAI MÉS EL “MATÍS” DE LA HISTÒRIA. Som l’ALTRA CARA DE LA HISTÒRIA, i juntes fem història!





Enllaç al vídeo realitzat pels centres educatius: 
🎥  vídeo #VOLEM #8M

Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris