2019, Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

0



L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys.
Amb aquesta celebració es pretén donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.





El disseny de Dmitri Mendeléiev

El 1869, el disseny de Mendeléiev va posar ordre entre un nombre creixent d'elements químics. Ja se'n coneixien 63 -ara són 118- i s'havien fet intents de classificar-los per les seves propietats. Va ser el químic rus qui ho va aconseguir. Molts químics ho havien intentat abans, però tot just havien estat capaços d'agrupar uns quants elements per les seves característiques; com ara tres amb les anomenades tríades de Döbereiner i vuit amb les octaves de Newlands. S'hi va acostar una mica més l'alemany Julis Lothar Meyer. Però Mendeléiev no només va publicar primer el seu sistema, que era més complet, sinó que es va atrevir a deixar uns espais buits i pronosticar que corresponien a elements que encara no s'havien descobert.


A la natura, només 92 elements

Dels elements de la taula, només 92 es poden trobar a la natura. Són els que van de l'hidrogen, el número 1, al plutoni, el número 94, amb dues excepcions: el tecneci i el prometi, que són artificials. Però només 80 són totalment estables, la resta existeixen com a elements radioactius que es desintegren i es poden transformar en altres.



Contribució de l'IES Llucmajor

A l'institut ens hem volgut adherir a les activitat de commemoració de l'aniversari de la Taula periòdica amb l'elaboració d'una taula periòdica en gran format. La taula periòdica va ser realitzada per alumnes que cursaven tercer d'ESO durant el curs 2018-2019 i es pot visitar al segon pis de l'edifici A, devora els laboratoris de Física i Química.



 
  

Article escrit pel departament de Física i Química

Potser t'agraden aquestes entrades

No hi ha comentaris